Trendy koelen en vriezen

Populair in koel- en vriesland is No Frost, een techniek die ervoor zorgt dat er geen ijsvorming in de vriezer plaats vindt. Je hoeft hem dus nooit te ontdooien. En het biedt nog meer voordelen: diepvriesproducten plakken niet aan elkaar vast en er vormt zich geen witte aanslag, oftewel rijp, op ingevroren producten. Een andere trend is All Frost, waarbij elke lade een eigen koelelement heeft. Daardoor kun je meer etenswaren invriezen.

Side by Side

In steeds meer huishoudens tref je een grote Amerikaanse koelkast aan, ook wel Side by Side geheten. Hierin kun je veel meer producten kwijt dan in een ‘gewone’ koelkast. Het brede apparaat heeft twee deuren naast elkaar; het koelgedeelte bevindt zich aan de ene -, het vriesgedeelte aan de andere kant. De Side by Side is veelal voorzien van mini-bar en/of ijsblokjesautomaat. In sommige modellen is een wijnklimaatkast opgenomen, waarin je diverse soorten wijnen voor langere tijd op serveertemperatuur kunt bewaren. Zulke wijnkasten zijn ook als vrijstaand model populair. No Frost, Side by Side, All Frost; de trends in koelen en vriezen volgen elkaar in snel tempo op. Welke koelkast ú kiest hangt onder meer af van de gewenste koel- en/of vriescapaciteit, de ruimte in uw keuken en de grootte van het huishouden.

Koel/vries

Een koel/vriescombinatie is tegenwoordig voorzien van vele extra’s. We noemen er een paar: deuralarm, mini-bar, ijsblokjeshouder (denk aan de aansluiting op een waterleiding!), kinderslot, automatische ontdooifunctie. Op zoek naar een zuinige koelkast? De energieklasse wordt met een letter aangeduid, van A tot G; A++ is superzuinig. Uiteraard is zo’n apparaat wat duurder in aanschaf, maar hij verbruikt veel minder stroom. Op jaarbasis kan dit tientallen euro’s schelen. Ook met een koelkast die is toegesneden op de gezinsgrootte, bespaart u op uw energierekening. De inhoud (in liters) staat vermeld op het energielabel. Om een voorbeeld te geven: voor een gezin met drie of vier personen is een koel/vriescombinatie met een inhoud van 160 tot 220 liter voldoende.

De temperatuur van het vriesgedeelte is aangegeven met sterren: * = -6˚, ** = -12˚, *** = -18˚, **** = circa -24˚ tot -40˚. In vriezers met één ster kunt u bijvoorbeeld diepvriesmaaltijden een paar dagen bewaren.