Volop keus in kookplaten

De een kan niet zonder gas, omdat hij daar nu eenmaal aan gewend is. Een ander kookt al jaren vanwege het gemak keramisch. En weer een ander zweert bij inductie: het is niet alleen snel, maar ook nog eens energiezuinig. Hoe het ook zij, koken is iets persoonlijks. Keus genoeg!

Gas

Koken op gas is vertrouwd, makkelijk en volgens sommigen de beste manier om je eten te bereiden. De warmte is goed te regelen en je hebt geen speciale pannen nodig. Niet voor niets staan in professionele keukens vrijwel altijd gasfornuizen. Vroeger bestonden er louter 4-pits toestellen; tegenwoordig heb je ook fornuizen met een breedte tot negentig centimeter en vijf of zes branders, inclusief een wokbrander. Koken op gas is relatief goedkoop, in aanschaf én in gebruik. Het enige nadeel is dat het schoonmaken van de pitten veel tijd in beslag neemt.

Keramisch

Een gloeispiraal die energie omzet in warmte: dat is het principe achter keramisch koken. De spiraal is afgedekt door een harde keramische glasplaat, waarop de kookzones (je kunt niet meer spreken van pitten) met lijnen zijn afgetekend. Sommige van deze platen hebben een extra grote kookzone voor grote pannen. Een keramische plaat is niet duur. Minpuntje is dat hij langzaam warm wordt, en net zo langzaam afkoelt.

Halogeen

Een techniek die is afgeleid van keramisch koken is halogeen. Oftewel, een halogeen element verwarmt door middel van infraroodstraling de glasplaat, die de warmte doorgeeft aan de pan. De opwarmtijd is korter dan bij keramisch koken. Let er op dat zowel de keramische – als de halogeenplaat veel stroom verbruiken. Daardoor is een aparte elektriciteitsgroep vereist.

Inductie

Inductiekoken is snel, zuinig en veilig. Het werkt als volgt: elektromagnetische velden wekken warmte op in de bodem van de pan, waardoor die razendsnel wordt verwarmd. De rest van de kookplaat wordt nauwelijks warm, zodat eten dat overkookt niet kan ‘inbranden’. De opwarming stopt automatisch wanneer u de pan weghaalt. Mede daardoor is deze manier van koken bijzonder zuinig. Overigens zijn niet alle pannen geschikt voor een inductieplaat. Net als de keramische – is de inductiekookplaat makkelijk te reinigen.

Magnetische pannen

Wie kiest voor inductiekoken, heeft magnetiseerbare pannen nodig. Ze zijn gemaakt van staal of gietijzer en zijn in de winkel te herkennen aan een speciaal symbool.

Combi-koken

Het is ook mogelijk modulair te koken. Dit houdt in dat u zelf uw kookeenheid samenstelt met verschillende warmtebronnen. Er is keuze uit meerdere (inbouw)modules, in allerlei soorten en maten. Wat dacht u bijvoorbeeld van keramische kookzones met een wokbrander? Of een kookplaat met een lavagril, een inductiewok en een friteuse? Een randafzuigmodule of schouwkap completeert het geheel.