Het werkblad: het gezicht van uw keuken

Een werkblad moet, om te beginnen, hittebestendig zijn; het wordt immers blootgesteld aan hoge temperaturen. Daarnaast is het belangrijk dat het slijt- en krasvast is. Verder moet het blad makkelijk en goed schoon te houden zijn. Tip: Wie over een beperkt budget beschikt, kan beter iets meer betalen voor het werkblad en ‘besparen’ op andere onderdelen.

Composiet: keihard

Veelgebruikt in keukenland is composiet. Dat is een mix van meerdere componenten, in dit geval kunststoffen en natuurlijke mineralen. Er zijn legio verschillende composietstenen werkbladen. Ieder type heeft weer andere eigenschappen, maar allemaal bevatten ze een percentage natuursteen, in de vorm van fijngemalen kwartskorrels of granietkorrels, vermengd met een percentage hars. Composiet is nog harder dan natuursteen, het is kras- en vlekbestendig, stootvast en onderhoudsvriendelijk. Het is leverbaar in oneindig veel kleuren.

Natuursteen

Natuursteen heeft een bijzondere kleur en structuur. U kunt het combineren met elk keukenontwerp. Een natuurstenen keukenblad kan tegen een stootje, het is duurzaam, hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Er zijn talrijke steensoorten, waarvan de bekendste graniet, marmer, leisteen en kalksteen zijn. Ze kunnen op verschillende manieren glanzend, dof of ruw worden afgewerkt.

Hout

Mensen die van sfeer en warmte houden, nemen vaak een houten keukenblad. Zo’n blad bestaat doorgaans uit meerdere lagen, zogeheten lamellen. Hout biedt tal van voordelen: het is sterk en, doordat het een natuurlijk materiaal is, uniek in zijn soort. Helaas zijn er ook een paar minpuntjes: hout is niet goedkoop, het vraagt veel onderhoud (vochtgevoelig!) en de toplaag moet regelmatig verzorgd worden.

RVS

Voor RSV geldt dat het past bij een moderne en strakke keuken. Het is echter wel gevoelig voor krassen. Daar staat tegenover dat het sterk is en niet poreus. Daardoor is RVS makkelijk te reinigen. Eten koken, koffie of thee zetten, de vaat afruimen; een keukenwerkblad wordt intensief gebruikt. Daarnaast bepaalt het grotendeels ‘het gezicht’ van uw keuken. Geen wonder dat zo’n aanrechtblad aan nogal wat eisen moet voldoen.

Kunststof

Kunststof is één van de goedkoopste materialen. Het wordt meestal gebruikt als basis en bestaat uit meerdere lagen, bijvoorbeeld met spaanplaat als ondergrond. Een kunststof aanrechtblad is makkelijk schoon te houden, krasbestendig en slijt- en stootvast.